Volgens de American Heart Association is hartfalen een van de belangrijkste doodsoorzaken in de Verenigde Staten. Ongeveer 25% van de sterfgevallen per jaar in de VS wordt bijgedragen aan hartziekten, waarbij meer dan de helft van deze sterfgevallen mannen zijn. Wat deze statistieken alleen maar erger maakt, is dat hartziekten niet alleen volledig te voorkomen zijn, maar ook omkeerbaar zijn.
De American Heart Association stelt dat meer dan 42 miljoen mannen en vrouwen leven met een vorm van hart- en vaatziekte. Terwijl meer mannen in de Verenigde Staten lijden aan hartziekten, sterven er jaarlijks meer vrouwen aan. Sommige van de risicofactoren voor hartziekten en uiteindelijk een hartaanval zijn hoge bloeddruk, diabetes, slaapapneu en een hoge cholesterol. Mannen en vrouwen die roken hebben ook een hoger risico, samen met mensen die morbide obesitas hebben en slechte eetgewoonten hebben.
Gelukkig kan wat u eet een directe invloed hebben op uw hartgezondheid, evenals op uw bloedvaten. U moet er gewoon voor zorgen dat u het juiste voedsel eet en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Studies hebben aangetoond dat een gezond hartdieet niet alleen een toekomstige hartaandoening kan voorkomen, maar het ook in de loop van de tijd kan omkeren.
We hebben wat onderzoek gedaan en vijftien hart-gezonde voedingsmiddelen gevonden die kunnen helpen bij het verbeteren van je gezondheid en het verlagen van je risico op hartziekten in de toekomst.
Ze zeggen dat een appel per dag de dokter weghoudt en die verklaring moet toch ergens zijn oorsprong vinden. Onderzoek heeft aangetoond dat appels gevuld zijn met voedzame antioxidanten, vitamines en mineralen die kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het voorkomen van hartaandoeningen. Beter nog, er zijn zoveel variëteiten van appels, elk met hun eigen nutritionele eigenschappen, dat je je niet zult vervelen als het gaat om smaak en het oogsten van de gezondheidsbeloningen!
Chia-zaden kunnen dan klein zijn, maar ze zijn zeker machtig als het gaat om voeding en als heilzame remedie voor je hartgezondheid. Dankzij hun hoge gehalte aan antioxidanten en omega-3’s, bieden chia-zaden een natuurlijke methode om je cholesterol te verlagen en de hartfunctie te verbeteren. Sommige mensen houden ervan om ze toe te voegen aan smoothies – anderen maken een chia “pudding” om te genieten met fruit als ontbijt. Ongeacht hoe je ervan geniet, de blijvende voordelen zijn er!
Kurkuma heeft zijn sporen verdiend in de voeding- en fitnessindustrie vanwege de vele voordelen voor de gezondheid, vooral dan als het gaat om de gezondheid van het hart. Een actieve verbinding bekend als curcumine kan worden gevonden in hoge niveaus in kurkuma en kan helpen bij het blokkeren van biochemische reacties die betrokken zijn bij cardiale hypertrofie (vergroting van het hart). Het kan ook elke ontsteking in de bloedvaten verminderen die bijdragen aan hoge bloeddruk.
Dankzij het feit dat het een vette vis is die rijk is aan omega-3-vetzuren, is uit onderzoek gebleken dat zalm het risico op hart- en vaatziekten kan verlagen door de niveaus van triglyceriden in het lichaam te verlagen. Zalm kan ook bloedstolsels voorkomen en vernauwde bloedvaten uitzetten.
Onderzoek heeft aangetoond dat bieten een uitstekende bron van foliumzuur en betaïne zijn, waarvan beide bekend zijn dat ze het risico op hartaandoeningen verlagen en homocysteïne niveaus in het lichaam helpen verlagen. Van homocysteïne is bekend dat het het risico op hartziekten verhoogt door een ontsteking te veroorzaken die de hartspier kan beschadigen.
Bosbessen worden om een reden als een ‘superfood’ beschouwd. Deze heerlijke stukjes helpen niet alleen het ouder worden te bestrijden met een rijke dosis antioxidanten, maar ze kunnen ook de opbouw van cholesterol in de wanden van je bloedvaten verminderen. Het werd ook ontdekt dat bosbessen vrije radicalen elimineren die kanker kunnen veroorzaken, evenals hartaandoeningen.
Granaatappels hebben een unieke mix van antioxidanten die helpen de oxidatie van plakvorming in de wanden van de slagaders te voorkomen. In feite toonde een onderzoek aan dat atherosclerose-patiënten daadwerkelijk in staat waren om de plakvorming die zich binnen hun arteriële wanden begon te accumuleren te verminderen door 8 oz (2 dl) granaatappelsap te drinken dagelijks.
Amandelen zijn eigenlijk een zeer gezonde (en smakelijke) manier om je slechte cholesterolgehalte te verminderen en de opname van LDL te voorkomen dankzij een grote hoeveelheid plantensterolen. Volgens studies aan de Universiteit van Toronto kunnen mensen die een dieet eten dat bestaat uit amandelen hun risico op hartziekten met maximaal 28% verlagen.
Internationale studies hebben aangetoond dat mensen die een dieet met veel peulvruchten eten (met name linzen) een verminderd risico op hartaandoeningen hebben. Dit komt door het feit dat linzen helpen bij het verlagen van hoge bloeddruk, wat een van de vroege waarschuwingssignalen is voor hartziekten. Linzen bevatten ook veel eiwitten, magnesium en kalium, waardoor het risico op plakvorming in de bloedvaten kan worden verminderd.
Hoewel veel van jullie misschien je neus ophalen bij sardines, kunnen ze echt helpen voor de gezondheid van het hart. Volgens studies kunnen de omega-3-vetzuren in sardines de triglyceride spiegels in het lichaam helpen verlagen, goede cholesterol verhogen en ontstekingen in het lichaam verminderen. Het American Journal of Clinical Nutrition vond een vermindering van hartziekten bij vrouwen die deze koudwater vis consumeerden.
Een onderzoek van de universiteit van Harvard bij de Kuna-indianen voor de kust van Panama ontdekte dat de inheemse bevolking een zeer lage bloeddruk had en geen tekenen van hypertensie. Aanvankelijk geloofde men dat de mensen een zeldzame genetische eigenschap hadden, maar al snel werd ontdekt dat ze grote hoeveelheden rauwe cacao dronken. Dankzij de rijke verbindingen die bekend staan als flavanolen, kan donkere chocolade (waarvan bekend is dat deze een hoger cacaogehalte heeft) de bloedvatflexibiliteit helpen verhogen, de bloeddruk verlagen en hartaandoeningen voorkomen.
Wist u dat rode wijn uw HDL-niveau helpt te verhogen, wat uw goede cholesterolgehalte is? Het vermindert ook de stolling door uw bloedvaten flexibel te houden. Sommige studies hebben aangetoond dat een glas rode wijn effectiever is dan aspirine en kan helpen uw kans op een hartaanval te verkleinen. Bottoms up!
Knoflook is een uitstekend voedsel om plakvorming in je bloedvaten te verminderen en je bloeddruk te helpen verlagen. Volgens onderzoek helpt knoflook een enzym te verminderen dat bekend staat als angiotensine, dat de bloedvaten vernauwt. Tests hebben ook aangetoond dat mensen die last hebben van plakvorming in hun slagaders, de opbouw tot 50% verminderden wanneer ze dagelijks knoflook-extract in pil vorm namen.
Weet je nog dat je moeder je zei om je bladgroente op te eten? Wel, ze heeft het je om een goede reden verteld. Onderzoek heeft aangetoond dat boerenkool een van de perfecte voedingsmiddelen is om hartziekten te voorkomen en uw cardiovasculaire systeem gezond te houden. Dankzij een overvloedige hoeveelheid hartversterkende antioxidanten, vezels en omega-3-vetzuren is boerenkool het perfecte voedsel en moet het een vast voedingsproduct in uw huishouden zijn.
Als u op zoek bent naar een oplossing voor een apotheek in één vrucht, is de sinaasappel de perfecte plek om te beginnen. Dankzij zijn hoge gehalte aan pectine werkt dit type oplosbare vezel als een “spons” om cholesterol in voedsel op te zuigen en de absorptie ervan te blokkeren. Het kalium in sinaasappels helpt ook de natriuminname tegen te gaan en helpt om je bloeddruk onder controle te houden. Onlangs hebben nieuwe studies gevonden dat sinaasappels het vermogen hebben om eiwitten te neutraliseren die leiden tot hartlittekenweefsel en uiteindelijk congestief hartfalen.
Bron: